AK Vertikala Seznam forumov AK Vertikala
Forum alpinističnega kluba Vertikala
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kredarica 9.12.2007 only fools and horses

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    AK Vertikala Seznam forumov -> Smučanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
klemen-k
Administrator foruma


Pridružen/-a: 22.12. 2006, 00:46
Prispevkov: 347

PrispevekObjavljeno: 09 Dec 2007 20:32    Naslov sporočila: Kredarica 9.12.2007 only fools and horses Odgovori s citatom

Dovolj sem imel obotavljanja te zime in se v sodobni maniri odlocil da ce sneg ne pride do mene, pridem jaz do njega Smile
Torej Kredarica in lovljenje za dopoldne napovedanega lepega vremena. ARSO pravi prva stopnja, in ceprav jim ne verjamem prevec se zdi, da bi lahko tako bilo: padlo je le 10 cm svezega, jaz pa kakega hudega vetra nisem zapazil. Torej veselo na pot, morda pa dobimo 10 cm prsica in se bo splacal te smucke 1.6 km gor nest. Seveda pa vzamem ta stare, tiste za "po kamnih"

Še v temi se zakadim v meglo ki visi nad Krmo in mi kar fino gre v supergah, pancerji pa nesramno tezki pocivajo na mojem nahrbtniku. O sneznih razmerah precej pove podatek, da sem popolnoma brez tezav v supergah prisel do 1850m. (je pa res da je bila narejena ze kar lepa gaz)
No nad 2000m se zacne zima, letos ocitno pod to magicno mejo ne more in ne more. Na isti visini tudi stopim iz megle in na trenutke mežika sonček. Bilo bi zelo prijetno...ce.... sunki vetra gredo do 95km/h kakor pravi meteorolog na Kredarici. Razblinjo se sanje o prsicu, poleg tega pa malo zaskbljeno opazujem oblake snega, ki ga veter podi naokoli... Hm in potihem preklinjam ARSO, danes bo pac plazovito. Mnenje utrdita dve punci ki vidno sokirani prismucata mimo. Sprozili sta zajetno klozo v Zlebu pod Kalvarijo in potem sestopali kar pes po robcku. Zahvalim se jima za info in seveda se zato, da sta mi s sprozenim plazom utrla vsaj eno lepo flanko za smucat.Poslovim se tudi od ideje, da bi sel se na vrh.

Zlebu se pri vzponu ognem in grem levo od Kalvarije. Ves sneg je ena najbolj zoprnih kloz kar sem jih kdaj videl. Mehka, a popolnoma sprijeta, Udira se, in daje nobene opore, zato iscem spihana in trda mesta... Veter pa malo zacini zadnje metre do Kredarice ki se ze tradicionalno vlecejo. Tokrat pa so me sunki vetra zaradi jadra iz smuci prav posteno guncali in sem jih prezivljal stojec in naslonjen na palice.
Kljub vsemu pa sta bila kafe in caj na Kredarici briljantna. Posvetil je soncek ki je bil od znotraj videti prav topel. Po urci zabusavanja pa hop na smuci. Najprej super in se skoraj zaletim v Izo, ki jo maha na Kredarico (sicer prav kakega velikega obiska danes ni bilo, mislim, da vsega skupaj sest, vsaj tako je rekel meteorolog.
No Zleb je takoj na zacetku. Pogledam vanj in vidim dve kar zajetni klozasti plazovini. Eno sta torej sprozili punci, eden pa spontano!! Ce gredo kloze spontano je vsaj tretja stopnja!. Oba plazova sta pobrala celi pobočji, pihalo in nanasalo pa je veselo naprej. Hitro pregledam napoko enega od plazov in vidim, da stoji na zrnatem srežu, torej se bo tule splazilo vse cesar se dotaknes, najverjetneje je večino klože napihalo danes (tudi 40 cm)....
Najprej odsmučam po obeh poteh plazov... Potem pa se usmerim na bolj skalno kot snezno rebro... Vendar je vmes precka ki ni najbolj zaupanja vredna. Odločim se za "slope cutting"-hitro cez pobočje v poševnem smuku na varno mesto. Ko zapeljem čez se najprej zdi, da se ni nič zgodilo, ko pa pogledam nazaj, vidim da se pobočje pridno pelje navzdol, odtrglo se je pa kakih 5-10 m nad spuro... No vsaj pot ven iz Zleba sem si naredil... Ceprav res ne vem kako lahko clovek sam pocne take neumnosti.->fools. Sicer pa je bila kloža ravno toliko sprijeta, da se normalno ni dalo nič kaj smučati.

No naprej je bilo vse skupaj precej le se iskanje sneznih prehodov in nekako se mi je uspelo pridrajsati do 1900m. Potem pa se horses: smucke na ramo in hojladri nazaj v dolino.

Se slisi kot antireklama: ampak sem ful vesel da sem sel, uzival sem pa tudi. Zdaj menda pocasi bo zima!

Za konec pa še opozorila. Ob nanešenem snegu je žleb pod Kalvarijo tudi na tako preprosti poti kot je pot iz Krme izredno plazovit. Danes so se v njem sprožili trije, noben problem pa jih ne bi bilo sprožiti še nekaj.
In pa pazite se decmbra!!! Ker so slovenske alpe relativno tople, je nevarnost sneznih plazov daleč največja decembra, ko je veliko teme (ohlajanje snega), precej vetra in nizka snezna odeja (bolj nevaren snega zaradi vecjih temperaturnih gradientov). Po slovenski statistiki od leta 1986 se je v mesecu decembru zgodilo kar 47% (sledi januar s 25%) vseh lavinskih nesrec s smrtnim izidom.

In za konec: napoved ARSA ni primerljiva z naprimer avstrijskimi ali svicarskimi.. Pozor! Jaz ji ne zaupam prav prevec. Vcasih je 3.stopnja pa je vse stabilno, danes pa je bila 1. Izgleda kot da stopnjo določijo samo iz enega parametra: količina padavin na eni točki.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
klemen-k
Administrator foruma


Pridružen/-a: 22.12. 2006, 00:46
Prispevkov: 347

PrispevekObjavljeno: 09 Dec 2007 21:24    Naslov sporočila: pa se: cestni rezim za v Krmo Odgovori s citatom

Ne vem kaj se dogaja med Mojstrano in Bledom, ampak ogromno cest je zaprtih. Ko sem zjutraj bil bitko s casom sem najprej naletel na zaporo ceste iz Bleda do Radovne in se potem cjazil do Jesenic in do Mojstrane. V Mojstrani sta pa tudi kar dva obvoza.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    AK Vertikala Seznam forumov -> Smučanje Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.