AK Vertikala Seznam forumov AK Vertikala
Forum alpinističnega kluba Vertikala
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Provansa september 2009

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    AK Vertikala Seznam forumov -> Reportaže
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Branka



Pridružen/-a: 05.07. 2006, 07:14
Prispevkov: 291

PrispevekObjavljeno: 17 Sep 2009 18:52    Naslov sporočila: Provansa september 2009 Odgovori s citatom

Najino potikanje po Provansi sva začela v Orrpieru, nadaljevala v Carrensu/Chateauvertu in zaključela v Cassisu oziroma v Kalankah. Vse 3 naštete destinacije, skupaj z vsemi okoliškimi, ki sva jih obiskala, so fantastične.


Orpierre
je majhna vasica na skrajno severnem delu Provanse - najbližje večje mestece je cca 30 km oddaljeni Sisteron. Orpierre še najbolj spominja na naš Osp. Med steno in gričevje stisnjena vasica šteje nekaj hišic, med katerimi se najde majhna trgovina, cerkev, vaški trg z vodnjakom in baliniščem, gostilna in plezalska štacuna. Plezalci tekom celega leta verjetno predstavljajo večji del orpierrskega prebivalstva. Krivda za to gre maloštevilnemu lokalnemu prebivalstvu in ne toliko množičnemu plezanju.


5 minut hoda nad vasico se nahaja majhen, lepo urejen kamp s posebnim ločenim delom za plezalce, ki ga odlikujejo tudi nekoliko nižje cene (ne na račun kvalitete!). Na drugi strani vasice pa je orpierrsko plezališče s cca 350 smermi (4a – 8c), ki nudijo izziv tako ljubiteljem plat, kot ljubiteljem previsov.



Carrens, kamor sva se prestavila nekaj dni kasneje, ti da občutek, kot da se nahajaš sredi vasice iz nanizanke Alo Alo. Prav tako kot Orpierre je tudi Correns mala precej zapuščena vasica, le s to razliko, da je Carrens veliko lepši in bolj živahen. V kavarni sredi vasice je vedno posedalo po nekaj domačinov, v soboto zvečer pa so bili tamkaj skoraj vsi. V celotni regiji je precej razvito lovstvo in posledično ima Carresn verjetno ravno toliko pasjih prebivalcev, kot pa človeških. Si predstavljate koliko dela sem imela, preden sem prečohala vse??

Plezališče s cca 250 smermi se tu razteza na nekaj kilometrskem pasu med Chateauvertom in Carrensom in prav tako nudi tako plate kot previse.

Slaba ura vožnje od tu je soteska Verdon, plezalsko znana predvsem po daljših smereh. Tu nisva plezala ampak sva šla na pohodno turo vzdolž severnega dela kanjona.


Na koncu sva si postregla še z morjem in Kalankami. Slednje so po lepoti, ki mestoma meji že na kič, res zgodba zase.

Locirana sva bila v mestecu Cassis, ki je s svojo turistično ponudbo nudil popolnoma drugo sliko, kot prejšnji dve idilični vasici. Na dosegu nog je tu ogromno možnosti za kofetkanje, raziskovanje njihovih slaščičarn, kopanje na lokalni plaži, potapljanje, druge vodne športe, ... Za obisk Kalank in plezanje pa se je potrebno usesti v avto in odpeljati proti Marseillu.

Glavna znamenitost Kalank so večrastežajne smeri tih nad morjem. Mrgoli pa seveda tudi vrtcev s kratkimi smermi.
_________________
Bodi to kar si. Ostalih je že tako preveč.
-Loesje-
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    AK Vertikala Seznam forumov -> Reportaže Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.