AK Vertikala Seznam forumov AK Vertikala
Forum alpinističnega kluba Vertikala
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




8.1.2011 Primerjava plazovnih žoln

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    AK Vertikala Seznam forumov -> Varnost
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
klemen-k
Administrator foruma


Pridružen/-a: 22.12. 2006, 00:46
Prispevkov: 347

PrispevekObjavljeno: 08 Jan 2011 22:01    Naslov sporočila: 8.1.2011 Primerjava plazovnih žoln Odgovori s citatom

Na poligonu v Vodicah Smile smo primerjali plazovne žolne. Vadbišče (redek gozd) smo preverili na EM motnje, ki so bile pod mejo detekcije žoln (preverjeno z analognimi žolnami na maksimalnem ojačanju), mobilne telefone smo ugasnili.
Primerjali smo naslednje žolne:

  1. Ortovox 3+
  2. Pieps DSP
  3. Mammut (Barryvox) Pulse
  4. Ortovox F1

Prvi test: Doseg
Testirali smo ob pravokotni orientaciji plazovnih žoln
Rezultati so naslednji:

  1. Ortovox 3+ : 21m
  2. Pieps DSP : 37m (41m s polno baterijo!)
  3. Mammut (Barryvox) Pulse : 29m
  4. Ortovox F1 : 50m

Komentar:
Kot je poznano imajo najdaljši doseg (okoli 60m) analogne žolne. Čas iskanja prvega signala je zato najkrajši, vendar pa je daljša in zahtevnejša procedura nadaljnjega iskanja. Za nekoga, ki dobro pozna zakonitosti EM polj in redno trenira razne scenarije zasutij, je to zelo dobra žolna, se pa dandanes ne priporoča več zaradi zahtevnosti uporabe. V test smo jo vključili za primerjavo.

DSP kot triantenska žolna briljira v dosegu, sledi ji Pulse na koncu pa je 3+. Od dosega je odvisna širina iskalnega polja pri iskanju začetnega signala.

Po smernicah za reševanje naj bi bila oddaljenost med dvema iskalnima linijama 30m (in 10 m od roba plazovine). To zahteva domet žolne 20m (da pride do zadostnega prekrivanja pasov iskanja), čemur zadoščajo vse testirane žolne, torej ne bi nobena spregledala zakopane žolne ob takem iskanju. Res pa je, da bi pri iskanju s Pulse ali DSP lahko iskali v bolj grobem vzorcu (Pulse 40m med dvema linijama iskanja, DSP pa celo 50m!) Ob grobem preračunu hitrosti hoje in velikosti večjega kložastega plazu (150mx80m) bi to pomenilo, da bi lahko s prilagoditvijo iskalnega pasu začetni signal z DSP iskali 3 minute, s 3+ pa 4 minute (od začetka dejanskega iskanja seveda).
Še nauk zgodbe: Uporabljajte sveže baterije. Skoraj izrabljena baterija (10%) je bila za 10% slabša pri dosegu kot žolna s svežo baterijo (90%)

Iskanje dveh zasutih žoln na medsebojni razdalji 3m
Tu se je najbolje izkazal Pulse, vendar le za odtenek prepričljivejši od DSP. Tudi 3+ ne zaostaja veliko, je pa pri lociranju druge žolne manj odločen (počasnejši in manj in lociranje druge žolne je nezanesljivo na okoli 30 cm, kar pa je v praksi stvar sondiranja)
Analogna žolna je tu seveda zelo odvisna od uporabnika in je nismo primerjali.

Odpravljanje dvojnih maksimumov (spikes)
Če je žolna ki oddaja postavljena vertikalno, iščoča pa seveda horizontalno je tik nad zasuto žolno minimum signala, maksimum pa se pojavi na okoli 1m od zasutega simetrično na obe strani, če je globina zasutja 3m. To smo testirali z žolno obešeno 2.5 m visoko.
V tem testu je bil najboljši Pulse. Malo manj zanesljiva, vendar še vedno s pravilno odpravljenimi dvojnimi maksimumi (a manj natančnim lociranjem- okoli 30 cm napake) sta test opravila 3+ in DSP. Analogna seveda zazna dva maksimuma na neki oddaljenosti od iskane žolne.

Občutljivost na EM motnje
Testirali smo tudi koliko vpliva delovanje mobilnega telefona, položenega na žolno in ob aktivnem delovanju.
Ugotovili smo, da Pulse in DSP te motnje dokaj dobro obvladujeta (se jima pa zmanjša doseg in hitrost preračunavanja), največji vpliv pa imajo na 3+, ki ga delovanje mobilnega telefona pri finem lociranju močno zmede in začenja pošiljati iskalca stran od žolne. Na tej točki je 3+ dejansko slabši in je potrebno biti previden z uporabo mobilnih telefonov!
Opazili smo še eno zanimivost. DSP je javljal napako ob oddajanju, ko je bil položen zraven treh drugih, a ugasnjenih žoln. Predvidoma so njegovo oddajanje zmotile feritne antene drugih žoln. (zaradi deformacije EM polja). Paziti je torej potrebno, da ni poleg žolne železnih predmetov, ki pa jih k sreči razen derez praktično ne nosimo v hribe, dereze pa so dovolj daleč stran (na nogah ali v nahrbtniku).
Nauk: Mobilni telefon naj bi bil med turo ugasnjen (kar tudi dobro deluje na baterijo in hitrost ture Smile ) Prižgemo ga v nujnosti!

Moč oddajanja in orientacija žolne
Testirali smo moč oddajanja posameznih žoln in to v odvisnosti od orientacije najboljša z vzporednimi antenami in najslabša ob vertikalnem položaju oddajanja.
V moči oddajanja so vse žolne primerljive. 3+ ima krajši domet, vendar je moč njenega oddajanja neodvisna od orientacije. Pulse, F1 in DSP oddajajo enako močno, je pa njihov domet odvisen od orientacije. Minimalni dometi vseh štirih testiranih žoln so praktično enaki! (torej 3+ v katerikoli orientaciji in ostale tri pri najslabši orientaciji)

Novinčeva učinkovitost iskanje ene žolne
Žolne smo testirali še tako da je v listju dobro skrito žolno iskal novinec, skoraj brez predhodnega znanja o iskanju. Žolno je hitro in učinkovito našel z vsemi tremi digitalnimi (pravzaprav pa tudi z F1). Zelo težko se je odločil, katera mu je bila najbolj všeč, a se je končno odločil za Pulse, ne bi pa izbral F1.

Občutek iskanja
Tu gre za subjektivno oceno iskanja. Ali je žolna odločno in zanesljivo vodila k cilju?
3+ je manj stabilen in večkrat korigira smer. Tudi odčitek razdalje preskakuje in ne pojema enakomerno. Včasih puščica izgine, na kar se je treba navaditi. Ko veš da ob izgubi smeri samo enakomerno nadaljuješ prejšno smer s tem ni več težav.
DSP in Pulse sta oba mirna in zanesljiva. Malo robustnejši je Pulse.
Pri finem lociranju so vse žolne zanesljive in jasne.

Zaključek
Vse tri testirane digitalne žolne uspešno iščejo tako eno kot dve žolni. Po dosegu prednjači DSP, malo pa šepa 3+. Kiterijem smernic iskanja zadoščajo vse tri. Prav tako vse uspešno odpravljajo napako dvojnega maksimuma in omogočajo enostavno markiranje najdene žolne in nadaljnega iskanja naslednje. 3+ je občutno bolj občutljiva na elektromagnetne motnje.
Če bi se moral odločati med DSP in Pulse bi imel težave. DSP ima daljši doseg, Pulse bolj robustno iskanje. Obe žolni sta vrhunski.
3+ je žolna enega ranga nižje. Ima krajši doseg in je malo manj stabilna pri iskanju. Je pa uravnotežena žolna brez večjih šibkosti (razen občutljivost na EM motnje) in je v tem cenovnem razredu brez konkurence.
Če bi ocenjeval bi rekel:
DSP in Pulse- zmagovalca testa,
3+ cenovni nasvet

Zdaj pa še ostali, ki ste testirali povejte kako in kaj in če sem kaj zamočil v temu opisu!


Nazadnje urejal/a klemen-k 12 Jan 2011 13:46; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tadej



Pridružen/-a: 28.01. 2008, 21:29
Prispevkov: 42
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: 09 Jan 2011 20:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No mene je prepričala pulse razen pri ceni sem še mal neodločen.
Zamoču pa mislim. da nisi prav nič. Lahko rečem samo hvala Klemen.
_________________
Lep pozdrav
Tadej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    AK Vertikala Seznam forumov -> Varnost Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.